Franciaországban a történelmi kutatásai miatt bebörtönöztek egy nyolc gyermekes családapát, és a « szabadnak » mondott sajtónak egy szava sincs!

Nous poursuivons la publication des traductions de la pétition pour l’abrogation de la loi Gayssot-Fabius.  Voici la version à destination des lecteurs hongrois, à faire suivre et à diffuser.Az 1969-ben született, nős és nyolc gyermekes családapa, Vincent Reynouard kémikus mérnök végzettségű, a Caen-i ISMRA (Institut des sciences de la matiere et du rayonnement atomique) egykori hallgatója. Szívesen mutatja be magát tradicionalista katolikusként, és nem titkolja ultrakonzervatív politikai nézeteit, különösen pedig a második világháború klasszikus verzióját vitatja nyilvánosan, dvd-k és könyvek formájában. Az önmagukat « revizionistának » tituláló és « negacionistának » minősített kutatók közé tartozik, akik nem hiszik el, hogy a német koncentrációs táborokban léteztek (emberirtó) gázkamrák.
2005-ben Reynouard megírt, majd különböző szervezeteknek, múzeumoknak és polgármesteri hivataloknak elküldött egy 16 oldalas dolgozatot « Holokauszt? Amit eltitkolnak önök előtt » címmel, amelyben állást foglal a hivatalos történettudomány ellen. A francia igazságszolgáltatás azonnal lecsapott rá. Első fokon 2007-ben a Saverne-i Szabálysértési Bíróság egy év letöltendő börtönre, 10 ezer eurós pénzbüntetésre és 3000 eurós kártérítésre ítélte, ez utóbbit a LICRA (közismert franciaországi cionista szervezet – a ford. megj.) javára. Másodfokon a Colmari Törvényszék 2008 júniusában helybenhagyta a börtönbüntetést, és összesen 60 ezer euró (20 ezer eurós bírság + kötelező publikációs és egyéb költségek) megfizetésére kötelezte. Példátlan eset.
Mivel Reynouard Belgiumban tartózkodik, Franciaország európai elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, hogy a Colmari Törvényszék által elrendelt egy éves börtönbüntetés letöltésére kényszerítse. Ez év július 9-én a belga rendőrség elfogta és kiadatási őrizetbe helyezte. « Amikor csak bebörtönzéssel tudnak megszabadulni egy ellenvélemény hangoztatójától, akkor ez azt jelenti, hogy nincsenek az érveik », mondja Reynouard. Konklúzió: egy 41 éves férfit és nyolc gyermekes családapát jelenleg börtönben tartanak a történelmi kutatásai miatt, a Gayssot-törvény következtében.
Ez a törvény, amelyet a Francia Köztársaság Hivatalos Közlönye 1990. július 14-én tett közzé, a 24. cikkelyének b) pontjában megtiltja « egy vagy több emberiségellenes bűn kétségbe vonását, ahogyan azokat az 1945. augusztus 8-i Londoni megállapodáshoz csatolt Nemzetközi Katonai Bíróság statútumának 6. cikkelye meghatározza ».
Amint arra a Sarkozy, Israel et les juifs (Sarkozy, Izrael és a zsidók, Oser dire, 2009) című könyvemben emlékeztettem, ezt a szabadsággyilkos törvényt élesen bírálta számos személyiség, köztük Simone Veil akadémikus, Hélene Carrere d’Encausse, a Francia Akadémia örökös titkára, Jean Foyer, Jacques Toubon és Alain Peyrefitte miniszterek, Henri Amouroux, Pierre Vidal-Naquet, Annie Kriegel, Francois Furet, Alain Besancon, Jacques Willequet és Francois Bédarida történészek (Willequet kivételével mindannyian zsidók – a ford. megj.), Chantal Delsol, a Hannah Arendt Kutatási Intézet alapítója, Maurice Allais Nobel-díjas közgazdász, Michel Tournier, Pouis Pauwels, Michel Houellebecq, Philippe Muray, Jean Daniel, Vladimir Volkoff, Michel Rachline és Alain Robe-Grillet írók, Philippe Bilger, Alain Marsaud és Raoul Béteillle bírók, Olivier Duhamel, Anne-Marie Le Pourhiet, Emmanuelle Duverger, André Decoq és Guy Carcassonne jogtudósok, Jacques Verges és John Bastardi Daumont ügyvédek, Paul Ricoeur filozófus, Bruno Gaccio humorista, valamint a szólásszabadság olyan védelmezői, mint a Reporters sans frontieres (Újságírók határok nélkül) alapítója, Robert Ménard (aki ezt a törvényt « gondolatrendőrségként » leplezi le) és Gabriel Cohn-Bendit, Dominique Jamet, Delfeil de Ton, Alain Rollat, Albert du Roy, Philippe Tesson, Jacques Julliard és Ivan Rioufol újságírók vagy a Ligue des droits de l’homme (Emberi Jogok Ligája) volt elnöke, Madeleine Rebérioux. Külföldön Noam Chomsky amerikai nyelvész az abszolút ellenfelének nyilvánította magát. Jean Bricmont belga fizikus és értelmiségi szerint « a Gayssot-törvény több évszázados jogi visszalépést » jelent, Hugo Chávez venezuelai és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökök pedig a maguk részéről szigorúan elítélték ezt a megtorló eszközt.
Immáron ránk hárul tehát, hogy ne csak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban is megvédjük a szólásszabadságot. Miért nem hallunk senkit, aki nyilvánosan leleplezné a Vincent Renouard-nak szánt sorsot? Mit tesz a Reporters sans frontieres, az Amnesty International és a Human Rights Watch? Egyetlen francia és külföldi médium sem tájékoztatta a közvéleményt erről az ügyről. Ez a csönd abnormális.
Személy szerint én úgy döntöttem, hogy történészként és állampolgárként reagálok, és e nyilatkozat útján tudatom felháborodásomat, hogy Franciaországban börtönbe vetnek valakit a véleménye miatt, bármennyire szokatlan, megdöbbentő és vitatott is legyen az. Egy ilyen eljárás nem méltó Franciaországhoz és értelmiségi tradíciójához. A törvénynek nem szabad beavatkoznia a történelmi igazság meghatározásába: egy szabad államban ez a történészek dolga. A Gayssot-törvény, amely korlátozza a kutatók szabadságát, ellentétes a demokratikus állam fogalmával; ez egy gonosz, kegyetlen és aljas törvény. Következésképpen kérem az azonnali eltörlését.
Remélem, hogy rövidesen mások is csatlakozni fognak hozzám tízével, százával, ezrével, mert nem maradhatnak közömbösek ezzel a botránnyal szemben, amely súlyosan árt Franciaország hírnevének és megcsúfolja a Köztársaság szellemét.
Azok, akik velem együtt hajlandók aláírni ezt a nyilatkozatot, az alábbi címen tehetik meg: eugenie.blanrue@laposte.net. Nem Vincent Reynouard vallási, politikai vagy történelmi nézeteinek a támogatásáról van szó, hanem azon jogának a védelméről, hogy szabadon kifejthesse ezeket. A megvitatásukhoz és a kétségbe vonásukhoz demokratikus, nyílt, őszinte és fair vitára van szükség.
Az aláírásokat szeptember végén fogjuk összesíteni, addig is köszönöm, hogy minél szélesebb körben terjesztik ezt a szöveget.

Paul-Éric Blanrue,

történész, a Cercle zététique alapítója,
a Sarkozy, Israel et les juifs című könyv szerzője
Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s